22-03-2014  16:11

Thaise start menu's

Optie 1 Thaise salade met pindadressing

voorgerecht Thaise salade met pindadressing

Ingrediënten

• 1 eetlepel pindakaas

• 1 theelepel pesto

• 3 eetlepels kokosmelk

• Citroensap • Vissaus

• Stukje witte kool

• 1 wortel (ca. 50 gram)

• Stukje komkommer

• 2 slabladen

Informatie • 2 personen • 0-15 minuten

Bereiding

1. Maak een sausje van de pindakaas met de kokosmelk, wat citroensap en vissaus.2. Maak de groente schoon. 3. Schaaf de kool in fijne reepjes. 4. Rasp de wortel en de komkommer grof. 5. Meng alles door elkaar. 6. Plaats de gewassen slabladen op borden en vul ze met de salade.

Menusuggestie

Lekker met als hoofdgerecht kaneelkip uit de oven, Chinese kool en (naan)brood.

Voedingswaarden per persoon

Recept

Energie 155 kcal

Eiwit 4 gram

Koolhydraten 9 gram

Vet 10 gram

Verzadigd vet 4 gram

Vezels 3 gram

Tom Kai Kai

 

• voorgerecht 2.

Thaise kippen-kokossoep

Ingrediënten

• Stukje gemberwortel (ca. 2 cm)

• 1 dl kokosmelk (blikje)

• 2 dl kippenbouillon (van tablet)

• 100 gram kipfilet

• ½ gram rode peper

• 4 takjes koriander

• 1 eetlepel vissaus

• 2 mespunt bruine basterdsuiker Informatie

• 2 personen

• 15-30 minuten

Bereiding

1. Schil de gember en snijd het stukje in dunne plakjes. 2. Breng de kokosmelk met de bouillon en de gember aan de kook en kook dit 10 minuten. 3. Snijd de kipfilet in kleine blokjes en snijd de peper fijn. 4. Roer de kip en de rode peper door de kokosmelk en laat dit 8 minuten zacht meekoken. 5. Was de koriander en snijd het klein. 6. Maak de soep op smaak met de vissaus en de basterdsuiker en strooi de koriander er over.

Menusuggestie

Lekker met als hoofdgerecht varkensvleescurry met aubergine en nasi goreng.

Voedingswaarden per persoon

Recept

Energie 175 kcal

Eiwit 15 gram

Koolhydraten 6 gram

Vet 10 gram

Verzadigd vet 7 gram

Vezels 0 gram

Thaise Hoofdgerechten:

Thais gebakken rijst met ei

Ingrediënten

• 175 gram zilvervliesrijst

• 1 (rode) ui

• 1 prei

• ½ spaanse peper

• 100 gram wortelen

• 100 gram peultjes

• 2 eetlepels olie

• 1 teentje knoflook

• 2 eetlepels ketjap manis

• 3 eieren

• 6 takjes koriander

Bereiding

1. Kook de rijst gaar. 2. Maak de groente schoon. 3. Snijd de ui in snippers, de prei in ringen, de peper in stukjes, de wortels in schuine plakjes en halveer de peultjes. 4. Verwarm de olie in een wok of braadpan en roerbak hierin de ui. 5. Pers het teentje knoflook er boven uit. 6. Voeg de prei, de peper, de wortel en de peultjes toe en roerbak de groente enkele minuten. 7. Schuif de groente aan de kant en bak de gare rijst in de olie. 8. Schep de groente door de rijst en maak dit op smaak met wat ketjap. 9. Schuif de rijst aan de kant en breek de eieren in het midden. Druppel er wat ketjap bij en roerbak de eieren gaar. 10. Strooi er kleingesneden koriander over.

Menusuggestie

komkommersalade. Hiervoor heb je nodig... • 1 kleine komkommer • bieslook • azijn

Voedingswaarden per persoon

Recept Menu Energie 310 kcal

 

Thais gestoofd rundvlees

Ingrediënten

• 2 teentjes knoflook

• Stukje gemberwortel (2 cm)

• 1 serehstengel (citroengras) of 1 theelepel gedroogde sereh

• 2 gedroogde pepertjes

• 200 gram magere runderlappen

• 1 eetlepel olie • 2 eetlepels ketjap

• 1 eetlepel vissaus

 

Runderstoof

Bereiding

1. Maak de knoflook schoon en hak de teentjes klein. 2. Schil de gember en snijd het in dunne plakjes. 3. Kneus de serehstengel. Verkruimel de pepertjes. 4. Snijd het vlees in blokjes. 5. Verwarm de olie en bak hierin het vlees bruin. 6. Bak de knoflook, de sereh, de gember en de pepertjes kort mee. 7. Giet er de ketjap, de vissaus en 2 dl kokend water bij. 8. Breng alles aan de kook en doe een deksel op de pan. 9. Stoof het vlees in 2 uur gaar.

Menusuggestie

Lekker met broccoli en zilvervliesrijst.

Hiervoor heb je nodig

• 400 gram broccoli

• 300 gram zilvervliesrijst

Voedingswaarden per persoon

Recept Menu

Energie 210 kcal

 Verantwoorde Toetjes:

Appelkruimeltoetje

Ingrediënten

• 2 eetlepels rozijnen

• 2 kleine appels (elstar, golden delicious of jonagold)

• 4 eetlepels magere vanillevla

• 2 eetlepels bloem

• 2 eetlepels havermout

• 1 eetlepel bruine basterdsuiker

• Mespunt kaneel

• ¾ eetlepel vloeibare margarine

Informatie

• 2 personen • 30+ minuten • nagerecht Bereiding 1. Warm de oven voor op 200° C. 2. Was de rozijnen. 3. Schil de appels, haal het klokhuis eruit en snijd de appels in dikke plakken. 4. Leg de plakken appel in de ovenschaal, strooi de rozijnen er over en schep de vanillevla er op. 5. Maak een kruimeldeegje door de bloem te mengen met de havermout, de basterdsuiker en een flinke snuf kaneel. 6. Werk hier met een vork de margarine door tot een kruimelig deegje ontstaat. 7. Strooi de kruimels over de inhoud van de schaal. 8. Bak het appelkruimeltoetje in het midden van de oven in bak 20 minuten gaar en bruin.

Voedingswaarden per persoon

Recept Energie 235 kcal

Eiwit 4 gram Koolhydraten 45 gram Vet 5 gram Verzadigd vet 1 gram Vezels 3 gram

Mandarijnentoetje

Ingrediënten

• 3 mandarijnen

• 150 gram cottage cheese

• 1 zakje vanillesuiker

Informatie • 2 personen • 0-15 minuten • nagerecht

Bereiding 1.

Was 1 mandarijn en snijd een stukje van de schil. Snijd het stukje schil in reepjes. 2. Pers de mandarijn uit. 3. Pel de andere mandarijnen en snijd de mandarijnen in plakken. 4. Halveer de plakken. 5. Meng de vanillesuiker en het mandarijnensap met de cottage cheese. 6. Verdeel de cottage cheese over 2 schaaltjes en leg er de plakjes mandarijn op. 7. Garneer met reepjes schil.

Voedingswaarden per persoon Recept Energie 115 kcal Eiwit 9 gram Koolhydraten 10 gram Vet 3 gram Verzadigd vet 2 gram Vezels 1 gram

Weekmenu's

Vegetarische wokschotel W 1.docx

Tagliatelle met kip en prei W 2.docx

Witlof-frittata W 3.docx

Kalkoen met pruimenchutney W 4.docx

Pittige omelet met doperwtjes en prei W 5.docx

Tofu met sjalotten en honing W 6.docx